Tuesday, 15 March 2011

tsunami dan Jepun

Subhanallah . Kuasa Allah siapa tahu , siapa sangka.
 kejadian baru baru ni , TSUNAMI. aku rasa semua orang pun dah sinonim dengan perkataan Tsunami tu sendiri. tak ada dah orang tanya , "Tsunami tu apa ?" , budak kecil pun boleh tahulah apa. 

tsunami in Japan 2011 ,

apa yang aku tahu , tsunami yang berlaku kat jepun baru-baru ni adalah  the fifth largest to hit the world since 1900. 

  • 1950 - Tibet 
  • 1952 - Hawaii
  • 1960 - Chile
  • 1964 - Alaska
  • 1976 - Philippines
  • December 2004 - Indian Ocean , others - indonesia , srilanka ,india , thailand ( 14 others contry )
  • 2005 and 2006 - Indonesia 
  • 2007 - Solomon island and again , Indonesia 
  • 2009 - south pasific
  • jan 2010 - Haiti / feb 2010 - Chile / october 2010 - Indonesia
  • march 2011 - Japan 


hmm , dah bertahun tahun dah pun sebenarnya. sejak 90'an lagi. tapi yang tu aku tak pernah tahu pulak. yelah, lahir pun dah 1994. so, tahu masa tsunami tahun 2004 , masa aku darjah empat . tu lah , dah banyak kali dah tuhan beri peringatan kat kita di dunia ni sebenarnya. Tapi ? KITA ? huh . tak sedar sedar diri ! alhamdullillah lah kita dekat Malaysia neh , tak kene macam tu sekali. adapun , cuma rasa gegaran gegaran dan tempias tempias je. ya Allah , Nauzubillahminzalik ! sama sama lah kita  perbanyakkan ibadah ye. :D


aishh , cakap pasal Jepun , ya Allah , teringat pulak kat diorang neh , 
sewaktu pertukaran budaya tahun lepas ,
students of Ina Ibaraki High School , Japan. 
apalah khabar diorang kat sana ? hopefully , semua okay ! rindu pulak kat diorang :)
tapi dengar kat berita , Ibaraki antara tempat yang teruk . :'( 





p/s : ibu saya cakap,  " ntah ntah ada yang dah jadi arwah !" . Bulatkan biji mata anda sambil cakap ,
       ''OMG.